Головна » 2015 » Січень » 28 » Новини
15:18
Новини

Куди рухається юридичний бізнес в 2015 році?

Підбиваючи підсумки 2014 р., представники юридичного бізнесу одностайно заявляли про загальний спад і необхідність затягнути паски. Воно й не дивно, адже через війну на Сході й анексію Криму знана частка українського бізнесу просто зникла, в той час, коли іноземні інвестори масово покидали Україну. Юристи стверджують, що серед останніх в нашій державі залишились лише ті, хто не зміг піти через активи, які неможливо вивести.

 

Судова реформа? – Ні, не чули

Не встигли українці відгуляти всі різдвяні та новорічні свята, як Верховна Рада в першому читанні прийняла два законопроекти, відповідно до яких буде здійснено судову реформу. Так, 13 січня народні обранці проголосували за поданий главою держави законопроект №1656 «Про забезпечення права на справедливий суд», та ініційований групою народних депутатів проект закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів» за реєстраційним №1497. Однак перше, що впадає в око під час аналізу зазначених документів, це їхня практична ідентичність, за винятком деяких суттєвих моментів, але  незначних концептуально. Тому логічним є той факт, що, найімовірніше, ці два законопроекти після підготовки до другого читання все ж таки будуть об’єднані.

 

Обережно нові закони

З 1 січня набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 36 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 20.06.2014 р. № 1274-VII.

 

З 1 cічня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування орендної плати за водні об'єкти до місцевих бюджетів від 04.07.2014 № 1592-VII.

Відтепер орендна плата за водні об'єкти (їхні частини), що надаються в користування на умовах оренди Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, районними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, місцевими радами, зараховується відповідно до бюджету Автономної Республіки Крим, обласних і районних бюджетів, бюджетів місцевого самоврядування.

 

З нового року набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання» від 05.06.2014 р. № 1324-VII.

Інклюзивне навчання – це система освітніх послуг, що ґрунтується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту та права навчатися за місцем проживання, яка передбачає навчання в умовах загальноосвітнього закладу

Законом №1324-VI передбачено, що для задоволення освітніх, соціальних потреб, організації корекційно-розвиткової роботи у складі дошкільних навчальних закладів можуть створюватися спеціальні та інклюзивні групи для виховання і навчання дітей з особливими освітніми потребами».

 

З 1 січня 2015 року почав діяти Порядок визначення відповідності платника податку на додану вартість критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 р. № 1128.

Цим документом визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства доходів і зборів України від 10.12.2013 року  781 «Про затвердження Порядку визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.12.2013 р. № 2208/24740.

 

З нового року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 р. № 669 «Про затвердження Порядку отримання, вилучення з Єдиного державного демографічного реєстру та знищення відцифрованих відбитків пальців рук особи».

Зазначений порядок визначає процедуру отримання, вилучення з Єдиного державного демографічного реєстру  та знищення відцифрованих відбитків пальців рук особи, які у передбачених законодавством випадках вносяться до безконтактного електронного носія у разі оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, проїзного документа біженця.

 

Виготовлення, оформлення та видача проїзного документа з безконтактнимелектронним носієм для виїзду за кордон в Україні розпочнеться з 1 січня 2015 року. Відповідні постанови №152-154 прийняв Кабінет Міністрів 7 травня 2014 р.

 

Джерело: yur-gazeta.com/

 

Пугачова Анна

49ю

 

Переглядів: 298 | Додав: Administration | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar